Diabeteksen oireet – diabeteksen puhkeamista edeltävästä ajasta

Kuunnelma: Diabeteksen oireet. Lukija: Teija Vorlin

Lähestyn aihetta nyt pelkästään kakkostyypin diabeteksen näkövinkkelistä, koska tätä porukkaa on tutkimusten mukaan Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä.

Näille diabeetikolle vastaus kysymykseen ”Millaisia ovat diabeteksen oireet?” … hmm.. no oireita ei välttämättä ole. Tai oireita voi olla, mutta niitä on vaikea tunnistaa.

Se minkä vuoksi diabetes voi tuntua oireettomalta, niin ei olekaan ehkä ihan totta. Verensokeriarvoilla nimittäin on taipumus hiipiä pikkuhiljaa ylöspäin. Eli oireita kyllä tulee, mutta ne tulevat niin pikkuhiljaa, ettei niitä välttämättä huomata.

Usein diabeteksen ensioireina on väsymys ja huono olo. Kun katsotaan aiempia verikoetuloksia, niin siellä nähdään jo merkit koholla olevista arvoista vuosia vuosia aiemmin.

No väsymystähän on kaikilla joskus. Huono yö takana, on työstressiä, lapset valvottaa, kiireet painaa ja talokin pitäisi maalata. Vähemmästäkin sitä väsähtää, ja on vetämätön olo. Viimeisenä ehkä mieleen tulee, että olisikohan minulla sokerit koholla?

Miten hoidat asiaa kuntoon?  

Kun tulet Terve Päivä palveluun mukaan, saat elämäntapamuutoksen tueksi hoitajan ja tuella voit saavuttaa lisää terveitä päiviä loppuelämäksesi. 

Palvelu on diabeteshoitajien, ravitsemusterapeuttien, psykoterapeuttien ja lääkäreiden yhdessä kehittämä elintapahoidon palvelu, jossa kuurit ja poppakonstit heitetään romukoppaan, ja lähdetään oikeasti pohtimaan muutoksen pysyvyyttä pitkällä aikavälillä.