Insuliini

Insuliini, insuliinihoidon toteuttaminen ja hoidossa onnistuminen.

Insuliinihoito

Insuliinihoitoinen diabetes on tasapainoilua sopivan hiilihydraatti- ja insuliiniannoksen välillä. Alussa on hyvä pyytää herkästi apua terveydenhuollon ammattilaiselta, jotta hoito alkaa varmasti sujua ja tavoitearvot saavutetaan.

Terveellä haima erittää insuliinia

Terveellä ihmisellä haima erittää insuliinia. Insuliini säätelee elimistön sokerin ja rasvan käyttöä sekä valkuaisaineiden rakentumista. Insuliini on elintärkeä hormoni, ja ennen insuliinihoidon keksimistä ykköstyypin diabeteksen ennuste oli heikko. Onneksi nykyään on toisin!

Insuliinia ei voi ottaa tablettina, vaan hormoni on aina pistettävä elimistöön. Perusteellinen opastus auttaa, jos pistoshoito huolestuttaa. Jokainen oppii pistämään insuliinin, ja pian se on jo jo luonteva osa arkeasi!

Annosteluun, pistotekniikkaan ja laitteiden käyttöön saat varmuutta insuliinin aloitusohjauksestamme.

Insuliinikynä

Insuliinihoito sujuu nykyään näppärästi esitäytetyillä insuliinikynillä. Kynään vaihdetaan neula jokaiselle pistokerralle, ja itse kynä heitetään pois, kun kaikki insuliini sen sisältä on käytetty.

Tarjolla on myös monitäyttökyniä eli ampullikyniä. Niihin vaihdetaan aina uusi ampulli tyhjentyneen tilalle, ja itse kynä pysyy samana. Monitäyttökynistä kertyy vähemmän jätettä kuin kertatäyttöisistä, joten etenkin ekologisuutta arvostavat diabeetikot valitsevat usein monitäyttökynän.

Jos pistopaikat ovat hankalia tai kipeitä, tai pistäminen pelottaa kovasti, voidaan neulan sijaan insuliini annostella I-port-kanyylilla. Kanyyli on paikallaan aina 3 päivää kerrallaan.

Insuliinipumppu

Insuliinipumppu on noin kännykän kokoinen laite, jonka avulla insuliini annostellaan jatkuvasti ihonalaiskudokseen.

Järjestelmään kuuluu yleensä pumpun lisäksi säiliö, joka täytetään pikainsuliinilla n. 3 vuorokauden tarvetta varten. Säiliön lisäksi tarvitaan ihon alle asetettava kanyyli seka kanyylin ja säiliön yhdistävä letku.
Pumput jaotellaan sensoroiviin ja kaukosäätimellä toimiviin. Nykyään markkinoilla on myös letkuton insuliinipumppu.

Pumppuhoidolla saavutetaan usein parempi hoitotulos kuin pistoshoidolla.

Kysy rohkeasti lisää insuliinipumppuhoidosta tai varaa aika ohjaukseen!